De transportleidingen voor drinkwater zijn vanaf  de negentiende eeuw aangelegd. Een van de initiatiefnemers was schrijver en politicus Jacob van Lennep. Van Lennep stelde rond 1850 voor om een drinkwatertransportleiding aan te leggen van het duingebied achter Heemstede naar Amsterdam, nu de Amsterdamse Waterleidingduinen. In 1853 was  de drinkwatertransportleiding gereed. Nog altijd krijgt een derde van de Amsterdammers drinkwater via deze leiding en twee leidingen die later zijn aangelegd.

Miljoenen liters water

Drinkwatertransportleidingen zijn niet zomaar waterleidingen. Het zijn dikke buizen waar op piekmomenten wel 4,6 miljoen liter water per uur doorheen wordt gepompt. De oudste is gemaakt van robuust gietijzer dat al ruim 150 jaar probleemloos meegaat. Inmiddels zijn de leidingen aan vervanging toe, een operatie die Waternet slim combineert met het onderhoud aan de N200 door Rijkswaterstaat. 

Foto: De leidingen worden één voor één vervangen, zodat Amsterdam ook tijdens de werkzaamheden zeker is van helder en schoon drinkwater.

Foto: De leidingen worden één voor één vervangen, zodat Amsterdam ook tijdens de werkzaamheden zeker is van helder en schoon drinkwater.

Waterlevering gegarandeerd

De nieuwe drinkwatertransportleidingen komen niet onder, maar naast de N200 te liggen. Dat maakt onderhoud een stuk makkelijker, omdat het dan niet nodig is om de weg helemaal af te sluiten. ‘Het vernieuwen van de drie oude drinkwatertransportleidingen is zo gepland dat de Amsterdammer daar niets van merkt’, zegt Michiel Keesmaat van Waternet. ‘Pas als de eerste nieuwe leiding in gebruik is, worden de oude leidingen afgesloten. De waterlevering gaat dus altijd door.’

Spuitbeton

De oude drinkwatertransportleidingen liggen op ongeveer anderhalve meter diepte in de dijk. Verwijderen van de leidingen zou betekenen dat de dijk grotendeels moet worden afgegraven. Keesmaat: ‘We laten ze daarom in de dijk liggen en vullen ze op met spuitbeton. Zo blijft de stabiliteit van de dijk gegarandeerd en zijn de werkzaamheden sneller klaar.’